78159

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Tomáš Heřman (e-mailem) --- 6. 5. 2010
Re: Leceni nemoci vcel

Odpovedi bych zkusil hledat na webu p. Dvorskeho ci p. Jindry. Zimovani
na medu. Gusta a dalsi o tom take vedi sve...

T.H.



> Muze hrat nejakou roli v nachylnosti k nemocem u vcel jednostranna strava
> (= cukr), podobne jako je tomu u cloveka -> tzv. civilizacni choroby?
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 44091


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Milan Ä?ĂĄp (e-mailem) --- 6. 5. 2010
Re: Leceni nemoci vcel

Koncentrovaný cukr je pro člověka něco, s čím za dobu svého vývoje
nepřišel prakticky do styku - maximálně od těch včel, ale to jen
příležitostně a menším množství. Je to až novodobá 'vymoženost', takže
člověčí tělo na něj není připraveno a jsou z toho zmíněné problény.
U včel je to o trochu něčem jiném, i když v důsledku se stejnými dopady.
Pro včelu je základ stravy med (nektar) a pyl, pro mimina i různé
obohacené 'kašičky'. Med obsahuje hlavně jednoduché cukry, ale i další
životně důležité stopové látky.
Pokud tyto látky včelstvu, jako organismu odeberu, jednotlivé jeho
orgány (včely) začnou pociťovat jejich nedostatek. Každá buňka v těle
včely (člověka a všecho živého) potřebuje pro svoje fungování určitou
'výživu'. Pokud ji nedostane, není schopna plnit v těle svoji funkci.
Tím začínají postupné problémy, které vyústí k oslabení organismu a k
nemoci, zkrácení života, či dokonce smrti. To je stejné i nás. Nemoci
nepřicházejí jen tak, z ničeho. Většině se umí organismus účinně bránit,
ale musí k tomu mít pokud možno ideální podmínky.
Pro přirovnání: co se stane, když motor určený pro provoz na 230V
zapojím na 400V, nebo naopak jen na 110V? Odpovězte si sami.

Milan Čáp

Tomáš Heřman napsal(a):
> Odpovedi bych zkusil hledat na webu p. Dvorskeho ci p. Jindry. Zimovani
> na medu. Gusta a dalsi o tom take vedi sve...
>
> T.H.
>
>
>
>
>> Muze hrat nejakou roli v nachylnosti k nemocem u vcel jednostranna strava
>> (= cukr), podobne jako je tomu u cloveka -> tzv. civilizacni choroby?
>>
>>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 44094


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 6. 5. 2010
Re: Leceni nemoci vcel

Právě že to tak jednoduše jako s motory nefunguje. Jde při hledání
optima o hodně neměnných a proměnných vlivů.

Základem je vhodná výživa. Je známo, že tam, kde byla podzimní snůška
květového medu s bohatostí pylu, má zpravidla včelstvo ideální
podmínky. Není to ale také pravidlem. Pokud dojde včelař a tento med
domrtě vybere, vzniká mezera v příjmu potravy pro plod. Jde o velmi
kritické období, kdy je hlavně u vyšších koncetrací včel je nebezpečí
slídivosti. Malí včelaři potom svalují chybu na velkovčelaře, protože
se neumí přizpůsobit takové koncentraci a dojdou o včelstva vlastní
chybou.

Pokud se včelstvo vyskytuje před zimováním u těžce medovicových
zdrojů, může mít velké nebo i malé problémy. Běžně ale v mých
podmínkách se to projevuje úplavicí při prvních proletech. Takové
odchylky umí vyřešit dvě věci, vlastnosti úlu a obsah potravy.
Vlastnosti úlu jsou alchymií včelaře, osobně nedám dopustit nad
naddimenzovaném uteplení vík. Dále u potravy nezáleží ani tak na síle
včelstva, které se dá spravit v dalším pokročilém stadiu vyrovnáváním
síly, ale na "vařením" dělnic, které chystají potravu celému takovému
oslabenému (slabšímu) včelstvu. Pokud mají tyto "kuchařky" zdroj
sladiny, která obsahuje pro zdolání "absence síly včelstva" vhodnou
potravu, i takové včelstvo je v tuto květnovou chvíly nachystáno pro
hlavní snůšku. Proto je kravina jakkékoli spojování slabých včelstev,
protože se takovým spojováním ničeho nedosáhne, krom snížení počtu
matek kladoucích plod. A kolik plodu má v jistém období správně vedené
včelstvo, znamená to až trojnásobek plástové plochy medu!

Další problémy nastávají najaře, kdy je zase pozorovatelná májovka,
kvůli jinému patogenu ve spojitosti s pylem. V zásadě lze říci, že
přirozené potravinové zásoby co si včela vyrábí pro své zimování po
tisíciletí byly ve spojení s jinými, otázkou života a smrti a tím
pádem i přirozené selekce. V mých podmínkách JM jde z 98%
bezproblémový stav. 2% jsou problémem nyní krmné jeteloviny (silná
krystalizace zásob) a občas těžká snůška z listnatých stromů v
podletí.

_gp_
...........
6.5.10, Milan Čáp <kutil/=/bydlo.net>:
> ... Většině se umí organismus účinně bránit,
> ale musí k tomu mít pokud možno ideální podmínky.
> Pro přirovnání: co se stane, když motor určený pro provoz na 230V
> zapojím na 400V, nebo naopak jen na 110V? Odpovězte si sami.
>
> Milan Čáp
>
> Tomáš Heřman napsal(a):
>> Odpovedi bych zkusil hledat na webu p. Dvorskeho ci p. Jindry. Zimovani
>> na medu. Gusta a dalsi o tom take vedi sve...
>>
>> T.H.
>>
>>
>>
>>
>>> Muze hrat nejakou roli v nachylnosti k nemocem u vcel jednostranna strava
>>> (= cukr), podobne jako je tomu u cloveka -> tzv. civilizacni choroby?
>>>
>>>
>>
>>
>>
>


--
___
/ __| _ _
| (_ || || |
\___|\___/
____
| _ \ __ _
| |_) / _\ |
| _ /\__/_|
|_|

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 44098


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
R. Polášek (85.71.180.241) --- 6. 5. 2010
Re: Leceni nemoci vcel

"Základem je vhodná výživa. Je známo, že tam, kde byla podzimní snůška
květového medu s bohatostí pylu, má zpravidla včelstvo ideální
podmínky. Není to ale také pravidlem. Pokud dojde včelař a tento med
domrtě vybere, vzniká mezera v příjmu potravy pro plod."

Hm, podzimní snůška je snůška v září, říjnu a případně později. Že by nějaký včelař ještě v tuto dobu vytáčel?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 44099


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu